Duurzame inzetbaarheid en mobiliteit op maat

2023 wordt een belangrijk jaar voor Politie Antwerpen. De verhuis naar een splinternieuw mastergebouw zorgt voor uitdagingen, maar biedt tegelijk veel mogelijkheden. De centrale ligging vlakbij het station van Berchem is de grote troef, met een persoonlijk mobiliteitsprofiel voor iedere medewerker als innovatief wapen. “We zetten sterk in op duurzame inzetbaarheid, het nieuwe mastergebouw faciliteert dit nog meer”, zegt HRM-directeur Corinne Scoyer.

Dries Van Damme/Bureau44
04 november 2022

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

Politie Antwerpen maakt zich op voor een belangrijke mijlpaal. In december wordt het mastergebouw opgeleverd, waarna de verhuis officieel kan starten. “Die zal in fases verlopen”, legt Corinne Scoyer uit. “De eerste maanden zijn voorbehouden voor de inrichting van het gebouw. De nodige technische voorzieningen en meubilair worden geplaatst. Tussen mei en oktober verhuizen de diensten gefaseerd. De voorbereidingen verlopen alvast vlot.”

Mobiliteitsprofiel

Alles samen zullen zo’n 2.200 medewerkers eind 2023 werken vanuit het nieuwe gebouw, vlakbij het station van Berchem. “Het is een A-locatie”, zegt Corinne Scoyer. “Ook als politiezone zetten we in op duurzame mobiliteit. Zo werken we onder meer aan een ‘groener’ wagenpark. Alhoewel we hierbij natuurlijk niet mogen vergeten dat onze operationele dienstwagens meer moeten kunnen dan een gemiddeld voertuig. Op het vlak van woon-werkverkeer willen we daarom eveneens een impact hebben.”

Voor dat laatste maakt Politie Antwerpen werk van een persoonlijk mobiliteitsprofiel. “Wie dichter dan 15 kilometer van het werk woont, raden we af om met de wagen te komen. Wel bieden we een fietskilometervergoeding aan én kunnen medewerkers binnenkort een voordelige fietsleasing aangaan. Bovendien kan iedereen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Met het mobiliteitsprofiel worden de medewerkers nu alvast gesensibiliseerd en aangemoedigd aan de slag te gaan met alternatieve vervoersmogelijkheden dankzij een reisadvies. Naast de fietslease en het gratis openbaar vervoer wordt ook carpoolen gestimuleerd.”

Mensgericht hybride werken

Politie Antwerpen kiest bewust voor mensgericht hybride werken. “Een onder- of bovengrens voor het aantal dagen thuiswerk is er niet”, duidt Corinne Scoyer. “Autonomie en verantwoordelijkheid: daar draait het om. Als team moet je zelf aanvoelen wat de beste invulling is, onder meer in functie van sociale cohesie en efficiëntie. We bieden teams een kader aan waarin ze de oefening zelf maken. Het resultaat is voor elk team anders en sluit aan bij de noden van dat team. Iedereen maakt aanspraak op tijd- en plaatsonafhankelijk werken, maar de mate waarin het mogelijk is, hangt af van de functie.”

Het nieuwe mastergebouw is de kers op de taart voor de inspanningen die Politie Antwerpen al geruime tijd levert. “De focus ligt niet enkel op de prestaties, maar ook op het welzijn van onze mensen”, besluit de HRM-directeur, “met een goede werk-privébalans als uitgangspunt. Op de nieuwe werkvloer hebben we aandacht voor het mentale en het fysieke welzijn van de medewerkers. Met het preventief gezondheidsbeleid Boost, zetten we in op vier pijlers: sport en beweging, evenwichtige voeding, stoppen met roken en je goed in je vel voelen. Zo kan elke medewerker gratis komen sporten in de fitnessruimte en hebben ze gratis toegang tot de stedelijke zwembaden.”