Ondanks de afstand toch met elkaar verbonden

Samenwerking is belangrijk, zeker voor een organisatie die van onderzoek en innovatie leeft. Onder de noemer connected.minds startte baanbrekende werkgever Imec in maart 2020 een traject om verbondenheid tussen collega’s, teams en externe partners te stimuleren.

Hermien Vanoost
Mensgericht hybride werken • 27 augustus 2021

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

Vragenlijsten rondsturen om de motivatie, het welzijn en de betrokkenheid van medewerkers te meten, doet de Leuvense onderzoeksorganisatie Imec elke twee jaar. Sinds vorig jaar voegt het daar nog tussentijdse pulse surveys aan toe, met de bedoeling korter op de bal te spelen. “Met de resultaten kunnen de leidinggevenden en hun teams zelf aan de slag”, vertelt HR-projectleider Evelien Kippers. “Via het dashboard hebben ze niet alleen toegang tot de cijfers, ze vinden er ook welke hefbomen kunnen werken om de motivatie te versterken en de verbondenheid te stimuleren.” Om de teams te ondersteunen, neemt de HR-afdeling zelf ook enkele initiatieven. Van postkaartjes waarmee collega’s hun waardering voor elkaar kunnen tonen, over een policy rond diversiteit en inclusie, tot een award voor de beste crossteam collaboratie. Kippers: “Ons actieplan is erop gericht om samenwerking over de teams heen te bevorderen, om aan iedere medewerker in de organisatie erkenning te geven en om te laten zien dat elke collega zich hier thuis mag voelen, ongeacht zijn/haar achtergrond.”

Let’s connect

Dankzij de pulse survey konden Kippers en haar collega’s ook volgen welke impact de crisis op het mentaal en fysiek welzijn van de medewerkers had. Zeker aan het begin van de tweede golf, in oktober vorig jaar, bleken velen het moeilijk te hebben. “We hebben meteen actie ondernomen. We voorzagen onder meer extra begeleiding voor leidinggevenden, zetten een challenge op om medewerkers meer te laten bewegen en lanceerden de let’s connect chatbot waarmee we wekelijks twee voor elkaar onbekende collega’s virtueel met elkaar in contact brengen. Zo hebben we in een moeilijke periode toch het verschil kunnen maken.”