Telewerk en teamwork, het kan!

Met collega’s samenwerken is door het vele telewerken allesbehalve vanzelfsprekend. Goed dus om regelmatig met elkaar te overleggen en zo de best passende werkvorm uit te dokteren. Waterzuiveraar en Baanbrekende Werkgever Aquafin ontwikkelde een tool om dat gesprek te ondersteunen.

Hermien Vanoost
Mensgericht hybride werken • 28 augustus 2021

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

Toen het coronavirus in maart 2020 ons land overspoelde, had Aquafin zijn cao rond telewerk net ondertekend. Een geluk bij een ongeluk, want quasi meteen moest een flink deel van de medewerkers voltijds thuis aan de slag. “Maar hoewel het algemene kader duidelijk was, was er nog veel praktische invulling nodig”, vertelt Sabine Schellens, Directeur HR & Organisatieontwikkeling. “Het was een bewuste keuze om dit aan de teams zelf over te laten. We gaven hen het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om in overleg een werkwijze uit te dokteren die zowel de individuele medewerker en het team als de organisatie als geheel ten goede komt.”

Zelfsturend vermogen

Om de teams in dat gesprek te ondersteunen, ontwikkelde Aquafin de ‘Aquafin werkt!-cirkel’. Met die tool zet het medewerkers en leidinggevenden aan om na te denken over de manier waarop ze met elkaar samenwerken en hoe ze kennis in de organisatie delen, maar ook over hoe ze een band met collega’s opbouwen en klanten enthousiasmeren. Leidinggevende Jeroen De Ruysscher, die ‘Aquafin werkt!-cirkel’ als een van de eersten uitprobeerde, vond het alvast een handig werkmiddel. “Het heeft me enerzijds inzicht gegeven in de uitdagingen die op het team afkomen en anderzijds geholpen om op het zelfsturende vermogen van het team te leren vertrouwen. Ik blijf deze tool zeker gebruiken.”