Werkgeluk geeft mensen meer energie

BD Benelux is al langer vertrouwd met flexibel werken. De recente lancering van een nieuw beleid verankert mensgericht hybride werken nog sterker. Daarom krijgen de kantoren van het medisch-technologisch bedrijf een make-over.

Matthias Van Milders
15 november 2021

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter
BD

“Jonge medewerkers – en we hebben er veel – verwachten een flexibele manier van werken”, zegt general manager Alexander Alonso. “Ze willen mee kunnen beslissen waar en wanneer ze werken.”
“Wil je young potentials aantrekken, dan is dat gewoon een must”, beaamt HR director Wendy Rasschaert. “Ons nieuwe beleid blijft bewust weg van tientallen regeltjes. Medewerkers organiseren het telewerken zelf, samen met hun manager en hun team.”

Stimulerende omgeving

“We zien nog veel voordelen aan geregeld op kantoor werken”, gaat Wendy verder. “Je komt er om met collega’s samen te werken of om te brainstormen. Daarom creëren we een stimulerende omgeving.”

“Dat betekent dat we onze kantoren heruitvinden”, zegt Alexander. “Zo maakten enkele kantoren van directieleden plaats voor een volledig open ruimte. Je vindt er nu een board room, een lounge waar je kan ontspannen en drie focusruimtes. Er komt zelfs een mooie zetel met zicht op de Dender, ideaal voor een rustige koffie of een one-to-one. Dergelijke aanpassingen doen we met alle ruimtes. We gaan daarbij vooraf altijd in om de noden en manier van werken van een bepaald team te kennen.”
“Leidinggevenden volgen een opleiding leidinggeven vanop afstand. Ze focussen nu nog meer op de output van iemands werk. Binnen de teams spreken we af wat die output is, wanneer we op kantoor zijn, maar ook wanneer we niet bereikbaar zijn.”

“We geloven heel sterk in het belang van werkgeluk. Als waardegedreven organisatie doen we deze investeringen zodat mensen hier graag werken. De druk ligt hier best hoog en door zo’n ingrepen krijgen mensen energie om zich te engageren. Ons engagementinitiatief ValYouS gaat daarover. We streven ernaar dat iedereen hier ’s avonds vol energie naar huis vertrekt. Omgekeerd verwachten we van onze mensen dat ze bij het begin van de werkdag klaar zijn om er volop in te vliegen.”

Welzijn

BD Benelux lanceerde ook een systeem van fietsleasing waarop al 70 medewerkers intekenden. “Zoiets vertrekt altijd van wat we horen bij onze mensen”, benadrukt Alexander. “Je moet keuzes maken, want op alles inzetten is onmogelijk. Welzijn is ook zo’n thema waarin we investeren. Denk maar aan een fitness in ons gebouw en een wellness app. Met zaken als een strijkdienst of kasten voor pakjesleveringen zorgen we er ook voor dat mensen hier graag werken.”
“Welzijn betekent ook mentale zorg”, vult Wendy aan. “Een externe partner zorgt voor coaching en begeleiding als je het wat moeilijker hebt, om welke reden dan ook. En het gebeurt altijd confidentieel.”