6 goede redenen om deel te nemen aan het certificatietraject Baanbrekende Werkgever ’25

In januari lanceert Antwerp Management School de vierde editie van het certificatietraject Baanbrekende Werkgever. Mark Maldeghem (Algemeen Directeur Jobat) en Ruben Van Goethem (Oprichter Baanbrekende Werkgever) geven zes goede redenen om deel te nemen aan het traject.

26 november 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter
1. Interne reflectie en dialoog

In alle openheid starten we het traject met het benoemen en bespreken van ‘the dark sides’ binnen jouw organisatie. Waar liggen de uitdagingen en obstakels om (verder) te kunnen groeien als duurzame en mensgerichte organisatie? Met een interne werkgroep wordt er vanuit verschillende perspectieven naar de thema’s van Baanbrekende Werkgever gekeken. Samen bepalen jullie de prioriteiten die nodig zijn om te groeien als Baanbrekende Werkgever.

“Met het maturiteitsrapport aan het begin van het traject doen we aan introspectie bij elke organisatie. Dit rapport is doorheen de jaren geëvolueerd naar een echte interne conversation starter die erin slaagt de uitdagingen en obstakels binnen de organisatie te benoemen en te bespreken.”

2. Dynamische thema’s

Baanbrekende Werkgever blijft evolueren en past de aangeboden thema's voortdurend aan, gebaseerd op de behoeften van de deelnemers en de actuele uitdagingen binnen HR. Het traject moedigt organisaties aan om nieuwe en baanbrekende thema's te verkennen, zoals diversiteit en inclusie, talentontwikkeling en duurzaamheid. Zo bevorderen we innovatie en groei in de HR-wereld.

“Als lerend netwerk is het belangrijk om thema’s aan te bieden waarvoor er nog geen textbook antwoorden zijn. Elk jaar herbekijken en actualiseren we de thema’s. Er is een voortdurende dialoog rond de thema's die we aanbieden binnen ons lerend netwerk. Zo krijg je een heel dynamische beweging die uniek is in onze sector. Bovendien hebben verschillende organisaties al elk jaar meegedaan. Zij focussen elke editie op een nieuw baanbrekend thema.”

Lees verder onder de video

3. Kwalitatieve leermomenten

Antwerp Management School geeft de nodige body en wetenschappelijke onderbouw aan het certificatietraject Baanbrekende Werkgever. Professor Peggy De Prins is het boegbeeld van onze beweging en waakt samen met collega’s bij AMS over de kwaliteit van de vele leermomenten doorheen het jaar. De bootcamp, de champion sessions en de sparring sessions dienen om kennis uit te wisselen met experten en peers.

“Er heerst een positieve dynamiek tussen enerzijds experten en anderzijds deelnemers die volop in de hr-wereld strategieën uitstippelen.”

4. Samenwerken binnen een lerend netwerk

Het traject brengt 70 organisaties samen in een veilig lerend netwerk waarbinnen ze uitdagingen, ervaringen en ideeën met elkaar kunnen delen. Zo creëer je een collectief brein waarbinnen je snel concepten kan aftoetsen met gelijkgestemde werkgevers. Zo blijf je de eigen aanpak in vraag stellen en versnel je het besluitvormingsproces.

“De waarde zit erin dat organisaties via het lerend netwerk echt wel sturing krijgen. Ze kunnen hun ideeën aftoetsen bij een klankbord van gelijkgestemde organisaties. Tegelijk is het voor een duurzame organisatie ook belangrijk om kennis te kunnen delen en zo samen impact te genereren.

5. Focus en impact

Instappen in het traject betekent ook het mandaat krijgen om één strategische HR-uitdaging binnen de organisatie op een onderbouwde manier aan te pakken. Het maturiteitsrapport, de vele leermomenten en het plan van aanpak geven een kader en een cadans om op één jaar tijd duidelijke progressie te maken.

“Het resultaat van Baanbrekende Werkgever is unaniem, dat je hierdoor sneller tot een onderbouwd en gedragen beleid komt.”

6. Employer branding

In november maken we nieuwe lichting bekend met een brede mediacampagne en ontvang je na een geëngageerde deelname het certificaat Baanbrekende Werkgever. Zo positioneer je jouw organisatie als een duurzame en mensgericht werkgever.

“Veel Baanbrekende Werkgevers getuigen dat het certificaat door sollicitanten wordt aangehaald. Het is een positief aanknopingspunt om te vertellen welke inspanningen de organisatie doet op vlak van mobiliteit, welzijn, talentontwikkeling, inclusie, duurzaamheid, etc.

Zelf een Baanbrekende Werkgever worden?

Schrijf je nu in voor één van onze infosessies en sluit je aan bij onze beweging!

CERTIFICATIETRAJECT ‘25