Imec wint "Beweeg mee naar minder CO2"-award

De "Beweeg mee naar minder CO2"-award van Baanbrekende Werkgever gaat naar imec. De jury is onder de indruk van de progressie die het onderzoekscentrum maakte. “Er ligt een heel mooie basis om duurzame mobiliteit verder uit te werken als speerpunt van de werkgever en organisatie imec.” Reward specialist Silke Willems vertelt welke maatregelen imec zoal nam.

Matthias Van Milders
27 november 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter
Gefeliciteerd met de award. Kan je vertellen wat imec deed om de modal shift te realiseren?

Silke Willems: “Bedankt, we zijn erg trots op deze award. We lanceerden begin dit jaar ons nieuwe mobiliteitsplan ‘towards a greener future’. Daarmee spelen we in op de individuele noden van onze medewerkers, en bewaren we de balans tussen bereikbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. We voeren het federale mobiliteitsbudget in voor wie recht heeft op een bedrijfswagen. De andere medewerkers genieten van een reeks mobiliteitsoplossingen. Een fietsleasingprogramma hadden we al, maar de bijdrage van imec werd fors verhoogd. Sindsdien steeg het aantal gebruikers met meer dan 25%! Bovenop de volledige tussenkomst in abonnementen voor openbaar vervoer, bieden we ook abonnementen aan voor de beveiligde wagenparking of fietsenstalling bij het station. Er is ook onbeperkte toegang tot het deelfietsnetwerk van Blue-bike. De fietsvergoeding trokken we op naar het maximale sociaal- en fiscaal vrijgestelde bedrag, en er is nu ook een wandelvergoeding. Tot slot hebben we een kilometervergoeding voor de wagen ingevoerd, enkel voor medewerkers die in een shift regime werken, omwille van de moeilijkere uren. Deze vergoeding is bewust slechts de helft van de fietsvergoeding, zodat de duurzaamste keuze steeds de meest voordelige keuze is. We hebben oog voor de mogelijkheden alsook beperkingen in de verschillende werkcontexten.”

Waarom besliste imec om werk te maken van duurzame vervoerswijzen?

“Ik vind dat imec al geruime tijd vooruitstrevend is op vlak van duurzaam woon-werkverkeer. Er heerst een fietscultuur, tot 40% van de collega’s pendelt hoofdzakelijk met de fiets. Maar naast duurzaamheid zit ook innovatie in ons DNA: ook al doen we het goed, we streven steeds naar beter. Dat is dan ook de drijfveer achter ons nieuwe mobiliteitsplan.”

Gedragsverandering is vaak een uitdaging. Hoe hebben jullie medewerkers betrokken bij de overstap naar duurzame vervoerswijzen?

“De mens is een gewoontedier en de juiste middelen moeten ingezet worden om deze gewoontes te doorprikken. Om de balans te doen doorwegen naar een duurzamere mobiliteitsoplossing, beslisten we om te focussen op drie verschillende luiken. Er is de financiële ondersteuning die ik al schetste. Daarnaast zetten we sterk in op de bewustwording van de medewerkers en trekken we hun aandacht met infosessies, een filmpje, een mobiliteitspagina op ons intranet, reclame voor de fietsleasing in de fietsenstallingen, suggesties voor alternatieven op de auto aan de slagbomen van de autoparkings, etc. . Wij wijzen onze medewerkers op het belang van het halen van de mondiale klimaatdoelstelling en we moedigen hen aan om daartoe bij te dragen. Ten slotte creëerden we de mogelijkheid om alternatieve mobiliteitsoplossingen vrijblijvend te testen gedurende een bepaalde periode.

Hoe werkte imec samen met interne en externe partners om de modal shift te bevorderen?

“Onderzoek en innovatie blijven de kern van onze onderneming. Ze vormen de drijfveer van onze speurtocht naar de meest duurzame vorm van mobiliteit. Een van onze onderzoeksdomeinen is slimme mobiliteit. Onze AI & Data onderzoekers beschikken over enorm veel inzichten over hoe je verplaatsingen zo efficiënt, duurzaam en veilig mogelijk kan maken. Enkele brainstormsessies met onze collega’s hebben onze plannen dan ook kracht bijgezet. Daarnaast werkten we ook samen met partners, zoals de provincie Vlaams-Brabant die testfietsen voorzag tijdens de fietstestweken.”

Welke rol speelt technologie in de modal shift bij imec?

“Technologie is de rode draad doorheen al onze activiteiten. Het was voor ons dan ook een no-brainer om ons mobiliteitsbeleid te voorzien van de nodige technologische uitwerking. Zo creëerden we zelf een app om de fietsvergoeding aan te vragen. Samen met een partner werken we aan een andere app voor het mobiliteitsbudget, op maat van imec.”

Waarom vinden jullie het belangrijk om deel uit te maken van een lerend netwerk zoals Baanbrekende Werkgever?

“Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waarvoor de wereld vandaag staat. Wij verbinden ons ertoe ons steentje bij te dragen aan de reductie van CO2-emissies. De klimaatdoelstellingen kunnen we alleen samen bereiken. Door kennis te delen kunnen we tot impactvolle innovaties komen. Daarvoor is een forum als Baanbrekende Werkgever belangrijk.”

Imec is één van de 70 Baanbrekende Werkgevers ’24.

Samen bouwen zij aan duurzame en mensgerichte organisaties.

Ontdek hier alle Baanbrekende Werkgevers ’24