"Mijn woon-werkverkeer is een sportsessie"

Hybride werken is de norm voor de kantoormedewerkers van waterzuiveraar Aquafin. Het ruime aanbod aan locaties om te werken komt daarbij goed van pas, weet procesingenieur Koen Van Laer. En voor zijn verplaatsing naar die werkplekken in Vlaanderen kan hij kiezen uit verschillende mogelijkheden. Als fervente fietser maakt Koen dankbaar gebruik van het duurzame mobiliteitsbeleid van zijn werkgever.

Matthias Van Milders
26 mei 2023

Deel dit artikel
LinkedIn Facebook Twitter

“Aquafin zuivert het huishoudelijk afvalwater in Vlaanderen. Als procesingenieur sta ik in voor de proceskeuze en sturing van verschillende onderdelen die nodig zijn om water terug proper te maken. Ik werk op verschillende locaties. Zowat twee keer per week vind je me op ons hoofdkantoor, Campus Aquafin in Aartselaar. Daar zie ik mijn collega's die elders in Vlaanderen actief zijn. Geregeld ga ik in een waterzuiveringsstation of op een andere installatie de situatie analyseren. Maar ik kan daar ook gewoon kantoorwerk verrichten, want op veel waterzuiveringsinstallaties zijn er volledig uitgeruste flexplekken. Het geeft mij de kans om met het lokale team te praten, maar ook collega's van diensten als aankoop of communicatie zijn er welkom om te komen ‘flexen’. Voor hen is dat extra interessant, zo houden ze contact met de mensen die elke dag bezig zijn met onze corebusiness, de zuivering van water.”

“Naast de Campus in Aartselaar en de verschillende installatie hebben we ook drie satellietkantoren, in Herentals, Leuven en Gent. Zelf zit ik vaak in Herentals, om de eenvoudige reden dat ik er vlak bij woon. Ik smeed er banden met collega’s uit andere diensten. Dat vind ik fijn, zo leer ik andere kanten van onze activiteiten kennen.”

“Bij Aquafin mogen we twee dagen per week van thuis uit werken. Ik doe dat minder, net omdat ik zo dicht bij een satellietkantoor woon. En ik vind het wel prettig om de werkdag te starten en af te sluiten met een fietsritje. Maar soms komt een dagje thuiswerken goed van pas, bijvoorbeeld als er thuis in het midden van de dag iets moet gebeuren. Omdat we ook tijdonafhankelijk kunnen werken, kan ik dan wat vroeger beginnen en pauzeren als het nodig is.”

Ook zin om een sportsessie van jouw woon-werkverkeer te maken? Ontdek alle vacatures van Aquafin hier!

Mobiliteitsbudget in plaats van dienstwagen

“Voor mijn vaste verplaatsingen kies ik altijd de fiets, weer of geen weer. Ik hou niet van de files en de stress van het verkeer. Via een fietsleasing van het werk kon ik voordelig een speed pedelec aanschaffen. Toen die leasing was afgelopen, kon ik de fiets overnemen. Nu lease ik een koersfiets en daarmee verplaats ik me in de zomer. Ook als ik naar Aartselaar ga, wat toch zowat 30 kilometer is, neem ik de fiets! Met mijn speed pedelec ben ik daar trouwens sneller dan met de auto. Mijn verplaatsing is efficiënter en rustgevender. Dat ik op het werk kan douchen en me kan omkleden is daarbij mooi meegenomen. En er is een afgesloten fietsenstalling met laadpunten.”

“Mijn woon-werkverkeer is op die manier ook een sportsessie. 's Avonds moet ik er geen tijd meer voor vrijmaken. De kilometers die ik zo doe, hebben een positief effect op mijn conditie. Na een winter waarin ik ben blijven fietsen naar het werk, merk ik wel het verschil als ik met vrienden een ritje met de koersfiets maak.”

“In mijn functie heb ik recht op een dienstwagen, maar die ruilde ik voor een mobiliteitsbudget. En ik maak ook gebruik van onze fietsvergoeding. Als ik dan toch een verdere verplaatsing moet doen voor het werk, gebruik ik één van de poolwagens van Aquafin. We hebben zelfs poolfietsen op het werk, die zou ik ook kunnen gebruiken. Aquafin zet al lang in op duurzame mobiliteit en ik maak daar dankbaar gebruik van!”

Net zoals Koen sportief naar het werk dankzij een fietsleasing? Solliciteer bij Aquafin!